Szkolenie za jedzenie

• Brak postów do publikacji.

Przed decyzją

Jeśli zdecydowałeś(aś) się na adopcję (kupno) labradora, uważnie przeczytaj poniższy artykuł. Zapewniamy, że po lekturze albo w 100% zmienisz zdanie, albo utwierdzisz się w swoim przekonaniu co do przyjęcia pod swój dach psa tej wspaniałej rasy. Życzymy miłej i owocnej lektury!
  1. Po co mi ten pies? Dlaczego chcę psa? Czy na pewno chcę psa?
  2. Czy będę mieć dla niego czas?
  3. Czy jestem w stanie zmienić swoje nawyki i przyzwyczajenia, by zająć się psem?
  4. Czy nie będzie mi przeszkadzał w natłoku zajęć i codziennych obowiązków?
  5. Czy nie zaburzy poczucia porządku i estetyki mojego domu (linieje, śmierdzi, ślini się, bałagani, gryzie, brudzi, niszczy)?
  6. Czy nie będzie kulą u nogi (szczeka, skacze na ludzi, nie słucha, ciągnie na smyczy)?
  7. Czy będę miał(a) czas na szkolenie i spacery, zawsze mimo złej pogody, choroby, dużej ilości zajęć i obowiązków?
  8. Czy jestem w stanie i naprawdę mam chęć przyjąć na siebie dodatkowe obowiązki i odpowiedzialność za żywą istotę przez 10-15 lat?
  9. Jak długo nie ma nikogo w domu? - psy lubią towarzystwo, nie znoszą nudy i samotności
  10. A co z wakacjami, feriami, wyjazdami - czy będę w stanie zabrać psa ze sobą, czy jest ktoś , z kim mógłby zostać podczas mojej nieobecności?
  11. Czy finansowo podołam utrzymaniu psa - żywienie, szczepienia, zabawki, akcesoria, ewentualne leczenie?
  12. Czy mam wystarczająco dużo energii, zdrowia, czasu, chęci, by podjąć wysiłek fizyczny i psychiczny na rzecz wychowania mądrego, przewidywalnego i posłusznego, bezpiecznego towarzysza, dbać o jego kondycję , rozwój, potrzeby?
  13. Czy mam odpowiednie warunki lokalowe i czy w bliskości miejsca zamieszkania znajduje się teren, gdzie pies może swobodnie pobiegać?
  14. Czy ja i moja rodzina jesteśmy w stanie przyjąć psa do swojego domu, tak by nie zagroził naszemu zdrowiu (nie cierpimy na astmę, alergię, choroby kręgosłupa itp.)?
  15. Czy moja sytuacja zawodowa, materialna jest stabilna? Czy nie będę zmuszony do zmiany miejsca zamieszkania, sprzedaży domu, wyjazdu za granicę? Co stanie się wtedy z psem? Czy będzie mógł wyjechać ze mną? (pamiętaj np. o wymaganej kwarantannie w przypadku wyjazdu do Anglii, Irlandii, Skandynawii itp., o możliwościach transportu - np. ograniczeniach w przypadku przelotu samolotem wraz z czworonogiem itp.)

Dla tych którzy maja małe dzieci dodatkowe pytania:

1. Czy potrafię zorganizować życie rodziny, by nie występowało wzajemne zagrożenie w relacji pies-dziecko?
  2. Czy jestem w stanie opanować dzieci w kontakcie z psem, by przestrzegały odpowiednich zasad?
  3. Czy chcę mieć " kolejne dziecko" w domu?
  4. Czy poradzę sobie z psem i dzieckiem podczas wspólnych spacerów?

Agata Zymon-Baran
HODOWLA MARIVET
www.marivet.eu

Polecamy także doskonałe artykuły pani Zofii Mrzewińskiej :