Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Normy badań u psów

Normy badań u psów 2011/03/29 20:34 #78771

  • Sylwia
  • Sylwia Avatar
Podstawowe badania
Krew powinno pobierać się od psa, który jest na czczo (wyniki nie są przekłamane)

MORFOLOGIA:
Erytrocyty 5,5-8,9 T/l
hematokryt 0,37-0,55 l/l
Hemoglobina 7,5-11,8 mmol/l
MCH 20-26 pg (1,18-1,49 nie wiem jakich jedn.)
MCV 60-77 mikro mol
MCHC 19,9-22,4 mmol/l

Leukocyty 7,0-15,0 G/l
metamielocyty 0-1%
pałeczki 0-3%
segmenty 60-77%
cozynofile 0-10%
bazofile 0-1%
limfocyty 12-37%
monocyty 3-10%

Płytki krwi 200-500G/l
Czas krzepnięcia <2min
Czas krwawienia <6min
OB 0-6 (60 min)


BIOCHEMIA:

Mocznik 3,3-8,9 mmol/l
Kreatynina 88-159 mikro mol/l
Kwas moczowy <24 mikro mol/l
Amoniak<32 mikro mol/l
GOT ( Aspat) 5-50 U/l
GPT (Alat) 9-70 U/l
gama-GT 1-12 U/l
GLDH 1-10 U/l
FA (fosfataza alkaliczna) 20-155 U/l
Białko całkowite 48-66 g/l
albuminy 31-41 g/l
globuliny 25-30 g/l
Bilirubina całkowita 0-3,4 mikro mol/l
bilirubina bezpośrednia0-0,3 mikro mol/l
Diastaza (amylaza)388-1730 U/l
Lipaza 268-1769 U/l
Trójglicerydy 0,2-1,3 mmol/l
Glukoza 3,7-5,8 (6,7) mmol/l
Cholesterol 3,3-9,3 mmol/l
Na 140-153 mmol/l
K 3,76-5,22 mmol/l
Cl 106-119 mmol/l
Ca 2,25-3,0 mmol/l
Mg 0,7-1,19 mmol/l
P nieorg 1,35-2,87 mmol/l
RKZ; ph 7,35-7,45
BE -2 do +2 mmol/l
BB 44-48 mmol/l
pCO2 32-46 mmHg
pO2 74-108 mmHg
Ca+2 1,15-1,55 mmol/l Osmolalność 290-313 mOsm/kg

W prawidłowym diagnozowaniu czasem wykonuje się dodatkowe badania, ukierunkowane na konkretny organ, określa sie profil:

profil nerkowy
Mocznik, kreatyninę, sód, potas
profil wątrobowy
ALT, AST, AP, BILIRUBINA, GGT, kwasy żółciowe
profil trzustkowy
AMYLAZA, LIPAZA, TRYPSYNA, GLUKOZA
profil sercowy
AST, ALT, LDH
profil tarczycowy
T3,T4
u zwierząt starych wykonuje się profil tzw. geriatryczny
AST, ALT, Glukoza, Mocznik, kreatynina, AP, wapń
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Time to create page: 0.069 seconds